Icebug Xperience on kolmipäiväinen etappikisa, joka juostaan Länsi-Ruotsin rannikolla. Lue ennakkotiedot ja ensimmäinen osa kisaraportista ASAn sivuilta.
Päivä 3 – Woods and islands
Viimeisenä päivänä oli vuorossa yhdistelmäetappi. Lähtö tapahtui Kungshamnin keskustasta ja siitä oli juostava lautalle, joka kuljettaisi meidät Malmön saarelle. Ensimmäinen osa osoittautuikin mielenkiintoiseksi, kun ennen lähtöä matkaksi ilmoitettiin ennakkotiedoista poiketen 16 kilometrin sijaan noin 17 kilometriä.
Reitti olikin jälleen melko leppoisaa juostavaa pitkine kallio-osuuksineen ja metsäpätkineen ja paikoin jopa pitkine nousuineen. Lautat saarelle lähtisivät puolentunnin välein aina 10 yli ja 20 vaille. Mielenkiintoiseksi homma muuttui kun amerikkalaisen toimittajan kanssa katsoimme kelloa 15 kilometrin kyltin kohdalla. Kovavauhtinen 2 kilometriä ja olisi hyvät mahdollisuudet ehtiä seuraavaan 20 vaille lähtevään lauttaan. Nostimme siis vauhtia yli minuutti / kilometri. Kuitenkin 17 kilometrin kohdalla juostiin kokoajan sisämaahan päin ja 17,5 kilometrin kohdalla lautan saattoi jo nähdä – noin kilometrin päässä. Vauhti siis takaisin normaaliin ja lauttarantaan saavuttaessa Suunto Ambit 3 piirsi matkaksi 18,87 kilometriä.
No lauttahan oli mennyt menojaan, joten edessä oli reilu puolen tunnin huili. Onneksi tarjolla oli vähän ruokaa ja juomaa. Lauttamatkan odottelu ja sitä edeltänyt kovavauhtinen veto kostautui itselle jonkin verran eikä juoksu kulkenut enää saarella niin mukavasti. Malmön saaren maisemat ja kallioiset polut olivat jälleen huippuluokkaa, joten huolimatta väsymyksestä homma tuntui ihan hyvältä. 10 kilometriä myöhemmin edessä häämötti Icebug Xperiencen viimeinen maalikaari. Aika tasan 3 tuntia, matka 29,5 kilometriä.
Yhteenveto
Icebug Xperience on hieno tapahtuma, joka muutaman vuoden kehittymisen jälkeen voi lunastaa paikkansa yhtenä Ruotsissa, ehkä jopa pohjoismaissa ja mahdollisesti maailmalla tunnettuna polkujuoksutapahtumana. Siinä on varmasti potentiaalia, joka toivottavasti realisoituu ja järjestäjät saavat paikalle haluamansa osallistujamäärän.
Juoksuun aikaa päivittäin ei kuitenkaan kulunut siirtymisineen kuin noin kolme tuntia ja jatkossa voisikin olla järkevää järjestää osallistujille vaikka joitain mielenkiintoisia trail-juoksuaiheisia workshopeja päivän aikana. Näin tapahtuma voisi toimia kisan lisäksi myös jonkinlaisena initiaationa lajista kiinnostuneille.
Hyvää: Icebug Xperience juostaan yhdessä pohjoismaiden kauneimmista ympäristöistä. Laajat merelle katsovat kalliot ovat todella inspiroivaa juostavaa. Uinuvista kesäkylistä alkavat tai niihin päättyvät etapit ovat parhaimmillaan jopa intiimin tuntuisia ja tunnelma maalissa on leppoisa, ainakin säiden salliessa. Etappikisan luonne mahdollistaa myös laajemman sosiaalisen kanssakäymisen kilpakumppanien kanssa kun iltaisin on mahdollista ruokailla yhdessä.
Kehitettävää: Paikoin reitit sisälsivät liikaa tieosuuksia. Merinäköalalliselta kalliolta maantien varteen siirtyminen tuntuu paikoin epämotivoivalta. Samoin jatkossa on kiinnitettävä enemmän huomiota reitin pituuden tarkkuuteen. Itseä se nyt ei juurikaan haitannut, mutta joku tosissaan juokseva saattaisi joutua ongelmiin vauhdin jaon kanssa kun maalin kohdalla matkaa onkin jäljellä useampi kilometri. Myös ajanotto oli toteutettu melko simppelisti kello ja paperi tyyppisesti ja tämä johti joihinkin epäselvyyksiin aikojen kanssa.
Kaiken kaikkiaan Icebug Xperieence on hieno kokemus, jonka mielelläni tekisin uudelleen. Halvimmillaan tapahtumaan pääsee noin 170 eurolla jolloin saat kilpailun kuljetuksineen, lounaan maalissa jokaisen etapin jälkeen ja finisher paidan. Noin 500 eurolla saa näiden lisäksi majoituksen neljälle yölle, illalliset sekä kuljetuksen Göteborgista.