Quantcast
Channel: Arctic Sport Addicts
Viewing all articles
Browse latest Browse all 676

Bike fitillä asento kuntoon ja lisää vauhtia pyöräilyyn

$
0
0

Hiilikuituvanteet? Aerokypärä? Voimamittari? Maantiepyöräilijän ja triathlonistin rahoille on paljon hyviä käyttökohteita, mutta ensin kannattaa hoitaa perusasiat kuntoon: oma ajoasento. 

Oikea ja sopiva asento pyörän päällä tekee ajamisesta mukavaa ja turvallista, on sitten kyseessä maantiepyöräily tai triathlon. Minua on aina kiehtonut ajoasennon parantaminen, niin mukavammaksi kuin myös nopeammaksi: aerodynamiikkaa ja voimantuotannon hyötysuhdetta tehostaen. Ajajan ja asennon merkitys esimerkiksi ilmanvastuksessa on niin suuri, että kaltaiseni perusharrastaja voi asentoa parantamalla saada tuntuvasti lisää vauhtia.

arctic sport addicts

Aiemmin tänä vuonna bike fit tehtiin vanhalle triathlon-pyörälleni, tavoitteena löytää paras mahdollinen ajoasento ensimmäiseen Ironman-kisaani Nizzassa. Suurimpana haasteena oli saada tarpeeksi mukava ajoasento, jotta viihdyn suurimman osan ajasta aero-tangoilla, mutta toisaalta säilyttää pyörän ajettavuus niin ylä- kuin alamäissä. Asento oli todella hyvä, ja nyt palasin bike fittiin Porvoon Pyöräkeskukseen uuden triathlon-pyöräni kanssa. Tässä raportti!

Bike fitissä ajoasento säädetään pyörän asetuksia muuttamalla sekä tarpeen mukaan pieniä osia vaihtamalla vastamaan parhaalla tavalla ajajan tavoitteita ja henkilökohtaisia ominaisuuksia. Hyvällä ajoasennolla ajamisen hyötysuhde ja mukavuus paranee sekä samalla ehkäistään tyypillisiä huonojen asentojen aiheuttamia vammoja. (Lähde Specialized BG Fit)

Bike fit tuntuu olevan pyöräteollisuudessa kuuma juttu juuri nyt, ja pari viikkoa sitten Eurobike-messuilla moni iso pyörävalmistaja julkaisi omat bike fit -ohjelmansa. Niistä parhaan koosteen on kirjoittanut Slowtwitch.

Suomessa bike fittejä toteuttaa ainakin Kimmo Karhu Porvoon Pyöräkeskuksessa, jossa seurataan Specialized Body Geometry Fit -prosessia. Kimmo on toinen Suomen kahdesta Masters-tason bike fitteristä ja on tehnyt fittejä reilun vuoden verran. Kimmon mukaan hieman alle puolet asiakkaista tulee sovittamaan triathlon/aika-ajopyörää ja reilu puolet maantiepyörää. Vaikka BG Fit on Specializedin kehittämä toimintatapa, niin missään tapauksessa homma ei rajoitu vain merkin omiin pyöriin, vaan mukaan voi ottaa minkä tahansa merkkisen oman pyörän. Bike fitin hinta on 200€, mutta uuden yli 3000€ maksavan pyörän hintaan se kuuluu veloituksetta.

arctic sport addicts

Itselläni bike fit kuuluu vuosittaiseen treenikalenteriin loppusyksystä ennen uuden treenikauden alkua. Uuteen asentoon ehtii tottua hyvin talven aikana rullilla ajaessa. Bike fit suositellaan tekemään vuosittain myös siitä syystä, että oman kehon liikkuvuus muuttuu (parempaan tai huonompaan) vuodesta toiseen. Lisäksi myös pyörän asetuksilla on taipumus “korruptoitua” pienten omien säätöjen seurauksena vuoden aikana. Ja tietysti uutta pyörää hankittaessa bike fit on luonnollinen osa prosessia, joka Suomessa valitettavan harvoin kuuluu pyöräkauppojen tarjontaan.

Käytännössä BG Fitissä tehdään seuraavat asiat:

  • Lähtötietokysely (oma tausta ja tavoitteet, mahdolliset loukkaantumiset tai vaivat)
  • Kehon mittaukset (lihastasapaino, liikkuvuus, raajojen ulottuvuudet, istumaluiden leveys)
  • Lähtötilanteen kuvaus (videoidaan nykyinen asento edestä ja sivulta, jotta lopuksi voidaan verrata muutoksia)
  • Tehdään tarvittavat muutokset ja testataan asentoa jatkuvasti rullilla ajaen (klossien paikka ja korkeus, satulan paikka ja asento, ohjaustangon etäisyys ja pudotus, ohjaustangon hienosäädöt). Tarvittaessa pyörässä vaihdetaan osia jotta hyvä asento voidaan saavuttaa.
  • Lopputuloksen kuvaus (videoidaan uusi ajoasento edestä ja sivulta)
  • Mittaustulosten ja pyörän asetusten dokumentointi (mukaan saa mitat, joilla esimerkiksi vuokrapyörää käytettäessä on helppo saada oikean kokoinen pyörä).

arctic sport addicts

Olin itse käynyt edellisen kerran bike fitissä alkuvuodesta vanhan pyörän kanssa, ja sen pohjalta olin osunut melko lähelle uuden pyörän asetusten osalta. Silti muutoksia tehtiin, ja vaikka ne ulospäin eivät näytä isoilta, niin vaikutus käytännössä on tuntuva.

  1. Vasemman kengän klossin alle laitettiin 3mm korotuspala kompensoimaan pientä poikkeamaa jalkojen pituudessa. Tällä tavalla lantio saatiin vaakatasoon satulassa.
  2. Kenkiin laitettiin Specialized Body Geometry pohjalliset, jotka tukevat jalkaa sisäpuolelta ja auttavat pitämään polvet suorassa polkiessä. Polveni olivat hiukan liian lähellä runkoa, joten tuesta pitäisi olla apua tähän. Lisäksi pohjalliset parantavat varpaiden verenkiertoa.
  3. Satulaa nostettiin noin 1cm, jotta polvien kulmaa saatiin hiukan suuremmaksi (jalkaa suoremmaksi). Tämän pitäisi helpottaa triathlonissa juoksuosuutta.
  4. Ohjaustankoa nostettiin ohjainkannatin kääntämällä saman verran kun satulaa nostettiin, jotta droppi (ohjaustangon ja satulan korkeusero) saatiin pidettyä sopivana (ehkä suurin kehitettävä asia minulla on jalan ja lantion välinen liikkuvuus, jotta saisin nykyistä matalamman ja aerodynaamisemman asennon toimimaan mukavasti).
  5. Ohjainkannatinta lyhennettiin 1cm jotta kyynärpäiden kulma saatiin lähelle 90 astetta ja kädet paremmin yläruumiin alle. Näin asento on mukavampi olla pitkiä aikoja.
  6. Aerotangon käsinojia levennettiin jotta polvet mahtuvat liikkumaan osumatta kyynärpäihin, ja jotta asento on mukavampi miehekkään leveille, mutta hyvin huonosti liikkuville hartioilleni.

Jos jotain kehitettävää prosessissa etsii, niin ehkä seuraavaksi kaipaisin vielä kovempia numeroita eri asentojen toimivuudesta esimerksi voimantuotannon/hyötysuhteen näkökulmasta (paljonko tehoa tietyssä asennossa voi tuottaa tietyllä syketasolla). Tällöin testiprotokollasta tulee tietysti huomattavasti tiukempi ja myös aikaa vievempi.

Prosessina BG Fit on hyvä hetki pohtia omaa ajamista ja myös oppia oman pyörän asetuksista. On myös hieno saada lisää tietoa Kimmon kaltaiselta alan ammattilaiselta! Moni triathlonisti pohtii pyörään liittyviä oheishankintoja tai pyörän oikeaa kokoa. Omasta mielestäni kaikki alkaa hyvästä ajoasennosta!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 676

Trending Articles