Seuraavaksi vähän varusteista. Varusteet ovat erittäin iso osa suoritusta ja siksi niistä onkin tulossa muutama posti myöhemminkin liittyen vaatteisiin ja ravintoon. Aloitetaan kuitenkin kengistä.
Heti alkuun: olen 16 vuotta juossut Salomoneilla. Vuosien varrella olen toki kokeillut muitakin merkkejä, mutta Salomonit ovat aina olleet luottoparini niin seikkailu-urheilukisoissa kuin juoksukisoissakin. Muutama vuosi sitten pääsin onnekseni mukaan Salomon Trail Running Teamiin ja sen vuoksi olen saanut valita jalkineeni vapaasti Salomonin valikoimasta. Kuitenkin, jos minulta kysytään suosituksia kengistä, neuvon valitsemaan sen, joka istuu parhaiten jalkaan merkkiin katsomatta. Lisäksi neuvon miettimään omaa tarvetta; kevyt, istuva, suojaava vai mikä.
![Kevyt Salaomon S-Lab Sense sopii nopeampiin vetoihin, mutta pitkille lenkeille se on vähän liian kevyt.](http://www.arcticsportaddicts.fi/wp-content/uploads/2014/07/Noora-Pinola-Salomon-S-Lab-Sense.jpeg)
Kevyt Salaomon S-Lab Sense sopii nopeampiin vetoihin, mutta pitkille lenkeille se ei suojaa aivan tarpeeksi.
Perustreeniini kuuluu lyhyet ja kovavauhtiset lenkit maastossa. Täydennän näitä treenejä usein veto- ja loikkatreeneillä. Tällaisissa harjoituksissa arvostan jalkinetta, joka on mahdollisimman istuva ja jolla askel tuntuu kevyeltä. Olen itse valinnut jalkineekseni näihin treeneihin ja lenkkeihin Salomon S-Lab Sensen. Se on lestiltään melko kapea ja erittäin kevyt. Samalla se on pohjaltaan melko ohut eikä tue jalkaa kovinkaan voimakkaasti ja siksi se ei usein ole valintani pitkiin kisoihin, joissa arvostan ensisijaisesti mukavuutta ja suojaavuutta.
Pitkät kisat onkin sitten eri asia ja niissä jalkojen kunnossapito onkin äärimmäisen tärkeä. Tällöin kenkien luonnollisesti pitää toimia, mutta niiden tärkeä tarkoitus on myös suojata jalkoja, niin että pääsen kisan vammoitta läpi. Viime UTMB:n kisasin Salomonin XT Wings:llä. Vaikka ne eivät olekaan Salomonin kärkipään kisajalkineet valitsin ne, sillä ne ovat todella suojaavat ja niissä on leveä lesti. En nimittäin halua, että jalkani ovat puristuksissa koko ajan. Olen myös vuosien varrella koko ajan kasvattanut kenkäni kokoa. Tuntuu, että ainakin pitkissä kisoissa on hyvä olla ”kasvuvaraa” jos jalka turpoaa ja muutenkin edes hetkittäin varpaat saavat olla ilman iskuja. Tänä vuonna haluaisin juosta UTMB:n hieman rullaavammilla kengillä, mutta en tiedä kannattaako toimivaa mallia vaihtaa. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Salomonin XT S-Lab.
Kiitos Salomon-yhteistyön, minulla on mahdollisuus käyttää paljon erilaisia jalkineita.
Mainittujen ääripäiden välillä tykkään juosta myös Salomonin Speed Crosseilla tai XT S-Lab:lla peruslenkkejä. Yleensäkin minulle on tärkeää saada jaloille vaihtelevaa ärsykettä erilaisilla kengillä.
Goretex -kalvo on kiva kengässä kylmällä kelillä. En useinkaan laita goretex -lenkkaria jalkaan sen takia, että jalka pysyisi kuivana, vaan sen takia että jalka pysyisi lämpimänä myös kastuessaan. Goretex -kengässä vesi ei vaihdu kengän sisällä ja näin jalka pysyy lämpimämpänä. Olen todennut, että kovassa menossa jalkaa ei pysty suojaamaan kastumiselta. Toki gore-kenkä on luksusta palauttavalla juoksu- tai kävelylenkillä kun on märkää.
Syksyn liukkailla keleillä ja talvisin luotan nastakenkiin. On tärkeää löytää jalkine, johon voi luottaa ja näin löytää luonnollinen askel liukkaalla alustalla. On mahtava tunne juosta liukkaallakin huolettomasti ja rennosti. Salomonin valikoimasta käytän paljon Spikecrossia tai Snowcrossia, jossa on nastojen lisäksi korkea varsi umpihankipätkiä varten.
Säärystimiä käytän silloin tällöin. Kovavauhtisilla lenkeillä säärystimen tuesta on hyötyä, mutta usein käytän niitä suojaamaan jalkojani naarmuilta.
Omat kenkävalintani pitkiin kisoihin ovat usein ihan toista ääripäätä kuin mitä kisojen voittajilla, mutta olen todennut, että he kisaavat voittaakseen, minä elämysten takia. Yhtäkään kisaa en ole joutunut keskeyttämään ja tästä suuri kiitos aina hyvin toimineille varusteille.
Lähiaikoina juoksen harjoituskisan Italian Alpeilla 54 km 3800 nousumetriä ja jalkaani vedän luultavasti XT S-Labit. XT S-Lab on kevyt kenkä ja mietin vielä onko se tarpeeksi järeä työkalu UTMB:lle, mutta tällaiseen päiväjuoksuun ne soveltuvat erinomaisesti.
Nyt on alle kaksi kuukautta UTMB:lle. Nyt treenataan kovaa! Pitkää ja raskasta lenkkiä. Paljon loikkia ja mäkiä. Ja syödään vatsa kipeäksi vitamiineista. Enää muutama viikko näin ja sitten pitää jo löysätä. Nyt jaksaa, jaksaa!
Kuvat: Jalkineet / Salomon.com ja Feature-kuva Kari Koskinen